Dirty Jutland: Test kørsel

Dirty Jutland – En vestjysk gravel oplevelse

Nogle vil måske kalde Dirty Jutland for Danmarks Dirty Kanza. Jeg lader andre validere den udmelding. Dirty Kanza startede i 2006 med 34 deltagere, men er vokset med hele 6.370% til 2.200 deltagere i 2017. Hvilket man må sige er imponerende, det underbygger kun den stigende interesse vi ser for “gravel-grinding.”

I Danmark oplever vi, som i USA, en stigende interesse indenfor “off-road” cykling. Mountain biking har været populært længe, men i tiden er det som om gravel-grinding har fundet indpas flere steder, i det ganske danske land. I den forbindelse præsenterer arrangørerne af Dirty Jutland et dansk grusløb – og i følge Thisted Posten, Danmarks længste af slagsen.

Når man observerer at Dirty Jutland åbnede for tilmeldingen den 1. december 2017 og KUN 8 dage efter var turen på 220 kilometer turen udsolgt, kan man kun sige til sig selv at gravel-kulturen i Danmark for alvor er ved at tage fart. Dirty Jutland valgte dog at flytte 50 billetter fra 130 kilometerturen til 220 kilometerturen. Det hele mundede ud i en flot afslutning, den 22. december, hvor alle billetterne var revet væk. Man kan kun håbe at nogle af disse billetter, blev pakket ind og blev pakket ud den 24. december, som gav et vink med en vognstang om at nu skulle vintertræningen for alvor sættes igang.

Dirty Kanza er en 200 miles (~320 km) “gravel-grinder”. Løbet Dirty Jutland kommer i to varianter, begge et godt stykke under Dirty Kanzas 200 miles. Vi, som har været heldige nok til at sikre os billetter til Dirty Jutland, har to muligheder:

  1. En 220 kilometers rute, med start i Klitmøller (Cold Hawaii) til Skagen
  2. En 130 kilometers rute, med start ved Slettestrand til Skagen

De to ruter bliver kaldt henholdvis Experience og Challenge.

Experience starter, som sagt, fra startlinjen i Klitmøller klokken “07.00-08.00”, hvorimod Challenge skydes igang klokken 12.00 fra Slettestrand.

Praktisk Information

I modsætning til Dirty Kanza og Land Run 100, er Dirty Jutland ikke self-supported.

Der er flere depoter undervejs, med omkring 60 kilometers mellemrum.Ud over depoter, er der mekaniker support og transport af taske fra start til målstregen. For mere praktisk information, henvises der til løbets egen hjemmeside.

Ruten til Dirty Jutland

Ruten til Dirty Jutland, inkluderer for Experience 991 højdemeter og den korte distance “blot” 500 højdemeter. Hvilket må siges at være beskedent, i for hold til Land Run 100s 1830 højdemeter (6000 feet) og som der selv står på løbets side, så er ruten overkommelig, hvad højdemeter angår – og det er jo ikke noget vi klager over.

Ruten er endu ikke uploadet og bliver det “tidligst to uger før løbsstart.” Der er dog lagt et billede ud af en foreløbig rute:

Dirty Jutland Rute
© Dirty Jutland

Testkørsel af segmenter af Dirty Jutland ruten

Vi har selvfølgelig været ude og køre på segmenter af ruten til Dirty Jutland. Ruten er ikke særlig teknisk, 80% af ruten foregår på grusstier, og få lette single tracks. Resten af ruten giver anledning til afslapning på asfalten. Nedenfor ser du en 45 sekunders video optaget med GoPro monteret på Jens’ cykel, imens han kører på et segment af Dirty Jutland 2018 ruten.