Gravel cykling: FAQ & Tips

I denne artikel kommer vi ind på oftest stillede spørgsmål fra nye i gravel cykling verdenen.

Hvad er forskellen på en Gravel cykel og en Crossbike?

Kort standard svar: Geometri og komfort.

Alle gravel cykler er ikke ens så dette er generelt og selvfølgelig menget individuelt. Baggraflen er often lidt længere, kronrørsvinkelen er lidt mere afslappet og kranken en smulle lavere på en gravel cykel. En crosscykel er altså generelt mere agressiv i opbgningen, crossløb er normalt mere korte, 1-2 timer. Ligeledes har en gravel cykle ofte flere flaske monterings steder end en crosscykel, mange gravelløb er endurance løb og/eller self-supported, og der er derfor behov for mere væske.
De fleste gravel cykler har plads til 40-42 mm dæk enten som 700C eller den nye populære 650b standard. En anden vigtig ting kan være dæmpning.
Cykel valg er et stort emne, lav din research, tal med din cykelhandler og prøv om muligt cyklen inden dit valg.

SKAL man have en gravel cykel?

Nej, der er mange grusveje hvor der sagtens kan køres med 25 mm dæk. En MTB er et alternativ, og omvendt så er der nok en meget høj procent af MTB ryttere som sagtens kunne køre de fleste af deres spor på en cross eller gravel cykel. Kom igang, prøv og søg grus ruter inden køb af ny cykel, men når du gør vil du ikke fortryde.

Skal man bruge andet værktøj?

Nej, det er samme standard som til landevejen og MTB, men da dels en del grus løb er selffupported og dels du er længere væk fra alfa-vej, og grus generelt er hård ved dit udstyr, specielt i dårligt vejr, anbefales det at medbringe et mere komplet kit ved lægnere ture. Se eksempler på kit-gear lister her

Er tubeless dæk en fordel?

Ja, det er en fordel. Grus er ikke bare grus, der er store regionale forskel, men risikoen er en anden i forhold til landevejen og nogle steder også i forhold til MTB. Tubeless giver i langt de fleste tilfælde en hurtig og simpel repation ved blot at fylde op ved en Co2 patron. Hav dog altid min. en ekstra slange med i dit kit. Mindre rotations vægt er en anden fordel.

Hvad er CUE Sheets?

Cue sheets, er enten et supplement til skiltning eller GPS navigation, men kan også være den eneste navigation der gives. Ved det beræmte TransIowa i USA navigeres der kun via CUE sheets, et nyt sæt udleveres ved hvert checkpoint.

Hvor finder jeg gravel cykling ruter?

Explore, spørg omkring dig – stop og spørg en landmand!

Søg på Strava i gruppen Gravel Cykling Danmark eller på Gravel Map.

Hvad skal man have med på cyklen til et gravel event?

Dette er selvfølgeligt meget individuelt og afhængigt af event type, support, distance osv. osv. See min kitliste fra LandRun100

Tips og tricks!

Latex, handsker. Pak et ekstra sæt latex handsker for udforudset vejr. De fylder ikke meget og giver lige den ekstra varme der kan være afgørende ved kulde eller vedvarende regn.

Mini-zip locks. For længere løb tager jeg amino-syre og elektolite tabs. De kan være svære at håndtere sikkert mens du kører. Med disse små portioner er det nemt. (Husk: smid aldrig affald, tag de skrald med hjem).

Mini zip locks. Købt på Amazon

Flasker. Der samles let støv og skidt på grus. Sæt et stykke tape over tuden – så er den altid ren fra første slurk. Endvidre mærker jeg mine flasker for indhold.

Kædeolie kit. Lav et lille kit med kædeolie og en afklippet vaskeklud til at have med på cyklen. Ved regn, vandpassager og andet er det godt at få renset kæden. Mini renseservietter kan også bruges (jeg takker min sponsor Lufthansa for deres bidrag fra deres lounges).